Hi!

We brengen je graag op de hoogte over onze komende prijsstijgingen.

In het afgelopen jaar hebben wij namelijk onze ongebrande koffieprijzen enorm zien stijgen. Zelfs zo erg dat we verwachten dat volgende maand alles 2 keer zo duur is t.o.v. 1,5 jaar geleden. Daarom hebben wij vandaag besloten om onze koffieprijzen op de webshop per 1 oktober te verhogen met gemiddeld 10%. 


Je mag best weten dat ons dat niet in de koude kleren gaat zitten. Het voelt voor ons heel bijzonder dat we je elke keer mogen verblijden met onze vers gebrande koffie, mogen vergezellen in de zoektocht naar je perfecte kopje koffie en tegelijkertijd een impact te maken voor de koffieboeren. Mensen blij maken is namelijk de reden dat wij s'ochtends uit ons bed springen. En dat blijven we graag nog jaren doen! 

Je kent ons natuurlijk al een tijdje en weet vast dat we transparantie en eerlijkheid heel erg belangrijk vinden. Daarom vertellen we je graag waarom we hebben besloten onze koffieprijzen te verhogen. Lees je mee?

 

COVID-19
Wij hoeven je vast niet te vertellen dat de wereld op zijn kop stond toen COVID-19 uitbrak. Weet je nog toen de supermarkten bijna leeg waren en er gehamsterd werd op wc papier? Ongeveer een maand later stond ik in de haven met mijn Toyota Aygo tussen de vrachtwagens om zoveel mogelijk ongebrande koffie in te slaan. Er gingen geruchten dat schepen niet meer gingen varen en we dus zonder koffie kwamen te zitten. Dat was het eerste moment dat onze koffieprijzen begonnen te stijgen. Gelukkig bleek het achteraf allemaal best mee te vallen en vonden we het toen ook niet nodig om onze prijzen te verhogen.

 

Droogte, kou, chaos!
De afgelopen maanden waren echt reuze spannend. Ik begon er steeds meer in te geloven dat er een dag zou komen dat we geen koffie uit Brazilië meer konden krijgen. En nog steeds zijn er dagen dat ik mijn hart vasthoud. 
Het begon allemaal deze lente waarin de eerste berichten kwamen dat er veel te weinig regen viel in Brazilië. Zo gingen er weken voorbij totdat er begin deze zomer helemaal geen regen meer viel. En dan wordt het spannend ... Zoals je misschien nog weet van vroeger tijdens de biologie lessen hebben planten water, zon en een vruchtbare grond nodig om vruchten(zoals koffiebessen) te produceren.  Zonder water ook geen koffiebessen... Tot overmaat van ramp kregen we 1,5 maand geleden het nieuws dat de temperatuur in de Cerrado regio (waar wij onze koffie vandaan halen) s'nachts weleens onder het vriespunt zouden kunnen uitkomen en daarmee een groot gedeelte van de oogst verloren zou kunnen gaan. Je raadt het misschien al, het ging vriezen... Wat volgde was een week van chaos! De prijzen knalde omhoog en de vraag die iedereen in zijn greep hield die week; hoe groot is de schade? Nu 1,5 maand later kunnen we de balans opmaken dat de oogst in Brazilië dit jaar fors gaat tegenvallen en daarmee de prijzen tot volgende jaar blijven stijgen. 

 

Tekort aan containers en Brazilië als leider
Naast COVID-19 en de droogte, kou en chaos in Brazilië is er momenteel ook een tekort aan zeecontainers. Daardoor is het verschepen van koffie steeds duurder aan het worden. De vraag is nog even hoeveel effect dat gaat hebben op de koffieprijzen. Wij wachten dus gespannen af. 
Maar waarom stijgen al onze koffieprijzen als er in Brazilië een tegenvallende oogst is? Arabica koffie wordt verhandeld op de beurs en daarmee bepaald de koers de prijs van een kilo koffie. Doordat Brazilië het grootste koffieproducerend land is hebben zij een hele grote invloed op die koers. Stijgen de prijzen in Brazilië, dan stijgen ze van Colombia tot aan Papua Nieuw Guinea en alles er tussenin...

 

We hopen dat we je een beetje hebben kunnen uitleggen waarom we hebben besloten om onze koffieprijzen te verhogen. Wil je meer weten of zit je met vragen, laat het ons vooral weten! 
Je kopje vers gebrande koffie gaat er niet anders van smaken en we hopen dat je met ons mee wilt blijven groeien!