Koffiebonen uit de supermarkt of van de lokale koffiebranderij: wat is het verschil?

Koffiebonen uit de supermarkt of van de lokale koffiebranderij: wat is het verschil?

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: je koffiebonen zijn op. En omdat je niet zo’n fan was van de bonen die je zojuist hebt opgemaakt, besluit je dat het tijd is voor iets anders. Je bezoekt de website van een lokale branderij en ziet allemaal heer-lijk-e koffies. De één klinkt nog beter dan de ander! Maar, de prijzen zijn wel wat hoger dan de zakken die je normaal in de supermarkt koopt. Hmmm, je twijfelt. Want wat is dan het verschil tussen supermarktbonen en bonen van een lokale koffiebranderij? Koffie is toch koffie? Nou, nee dus. In deze blog vertellen we je waarom er wel degelijk verschil is tussen supermarktbonen en bonen van een kleine, lokale koffiebranderij.

De branddatum van de koffiebonen

We beginnen met het belangrijkste: versheid. Om alle unieke smaken van de koffieboon terug te proeven in je kopje, moeten de bonen vers gebrand zijn. Supermarktbonen hebben vaak al een lange reis achter de rug voordat ze, ingepakt en wel, in het schap belanden. Ze kunnen maanden oud geleden zijn gebrand. Ja, echt! In tegenstelling tot deze lang houdbare bonen, worden koffiebonen uit een kleine koffiebranderij meestal kort na het branden verkocht. Zo proberen wij kleine voorraden aan te houden die niet meer dan 1- 3 dagen geleden gebrand zijn. Dat betekent dat de bonen die je hier koopt tussen de 1 en 8 weken na branddatum in jouw kopje belanden. Precies wanneer ze op hun best zijn!

De smaak van de koffie

Laten we nog even teruggaan naar die unieke smaken per koffieboon. Bonen uit de supermarkt zijn vaak gebrand door grote commerciële producenten. Omdat zij héél veel koffiebonen per keer héél snel branden (oftewel flash branden), worden alle soorten bonen op dezelfde manier gebrand. Dat is goed voor de consistentie, maar resulteert tegelijkertijd in een uniforme, vaak vlakke en verbrande smaak. Doordat de koffie vaak kapot gebrand wordt, is de broze boon ook minder goed in staat om de smaken die nog wél aanwezig zijn vast te houden waardoor de geuren en smaken al meteen vervliegen zodra je de verpakking opent.

Bonen uit een lokale koffiebranderij worden met zorg geselecteerd en met aandacht voor de specifieke boon gebrand. Elke boon kent zijn eigen profiel voor branding, waardoor unieke smaakprofielen van koffiesoorten en -regio’s tot hun recht komen. Of je nu de subtiele, fruitige smaken van Ethiopische bonen wilt ervaren, of liefhebber bent van de rijke, chocolade-achtige smaak van Zuid-Amerikaanse koffiebonen: kleine branderijen bieden een veel bredere variëteit aan smaken.

De verpakking en de informatie die daarop staat

Op de verpakking van supermarktbonen vind je om te beginnen vaak een houdbaarheidsdatum. Maar, zoals je net hebt gelezen, hangt de kwaliteit van de bonen sterk samen met de branddatum. Is de branddatum langer geleden? Dan smaakt je koffie waarschijnlijk niet meer zo interessant. Op supermarktbonen is niet terug te vinden wanneer ze gebrand zijn. Je kunt er daarom van uitgaan dat dat zeker langer dan 8 weken geleden is gebeurd.

Daarnaast staat er op de verpakking van supermarktbonen weinig concrete informatie over de smaak van de boon. Vaak wordt er een intensiteit aangegeven, maar: wat betekent dat? Is de smaak intens zoet, intens zuur of intens bitter? Het wordt zo lastig om een koffie te kiezen die jij lekker gaat vinden. Als laatste minpuntje heeft de verpakking van supermarktkoffie vaak geen hersluitbare opening. En als je jouw koffiebonen niet lucht- en lichtdicht kunt bewaren, dan verliezen ze hun versheid en smaak vrij snel. Zonde!

Passie, zorg en aandacht

Voor een kleine koffiebranderij is koffie niet zomaar een product om te verkopen. Het is een passie, en dat merk je aan alles. Ze kiezen de koffiebonen uit met zorg en aandacht, weten precies bij welke boer de koffie vandaan komt, zijn betrokken en vinden duurzaamheid belangrijk. Als je koffiebonen koopt bij een lokale koffiebranderij, dan weet je zeker dat de boon zo is gebrand dat alle unieke, verrassende smaken en nuances naar voren komen als je een bakkie zet. Dat is tenslotte de grote trots van elke brander. En wij kunnen uit ervaring spreken: elke aankoop, elke bestelling en elk gesprek met een klant maakt de brander blij!

Probeer het eens en proef het verschil

Misschien hebben we jou met deze blog overtuigd om jouw volgende zak koffiebonen eens bij een lokale koffiebranderij te kopen. We raden je in ieder geval aan om het eens te proberen, zodat je zelf kunt proeven dat er écht verschil in zit.

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke koffies wij allemaal in ons assortiment hebben? Klik dan op de knop hieronder. Heb je geen idee wat je moet kiezen? Doe dan eens de koffietest op onze site óf kom langs in de branderij. We staan voor je klaar en helpen je graag verder!

Bestel je koffie