Zo maak je de beste melk voor latte art

Zo maak je de beste melk voor latte art

We weten hoe lastig het kan zijn om je melk perfect op te schuimen, laat staan om een mooi figuurtje in je kopje weten te schenken. Daarom helpen we je graag op weg.

De 3 belangrijkste elementen

Eigenlijk bestaat het opschuimen van je melk uit 3 belangrijke elementen: lucht toevoegen, lucht verdelen en je melk opwarmen. Je wilt je melkkan altijd in je leidende hand houden, hem met die hand vasthouden aan de greep en je andere hand onder de kan te houden. Hiermee kun je goed de temperatuur in de gaten houden.

Element 1: lucht toevoegen

De eerste fase, lucht toevoegen, doe je aan het begin van het schuimen door je melkpijpje nét onder het oppervlak van de melk te houden en een 'sissend' geluid te creëren. Dit doe je tot de melk lauw begint te worden. Daarna stop je het melkpijpje wat dieper in de melk, zodat je geen extra lucht meer toevoegt.

Element 2: de draaikolk

Tegelijkertijd wil je een draaikolk creëren in je melkkan. Een tip hierbij is om je melkpijpje op 3uur te houden en je melkkan licht te kantelen. Je wilt de draaikolk creëren zodat alle lucht die je toevoegt, eerlijk verdeeld wordt over alle melk.

Element 3: de temperatuur

Je stopt met op schuimen zodra je melk 60 graden is. Dit is de perfecte temperatuur en maakt de melk heerlijk zoet in smaak. Je melk is deze temperatuur wanneer je niet langer dan 1 seconde de onderkant van de melkkan kan aanraken. Wees er op tijd bij! Als je de melk verbrandt, proef je dit terug in de smaak van je koffie én zal je merken dat de structuur van je melkschuim niet mooi "silky" is.

Krijg het onder de knie met de Latte Art Workshop

Nu is het belangrijk om vooral heel goed controle te krijgen op hoe je melk moet zijn, dus je moet veel gaan oefenen. Wil je sneller de kunst van melk opschuimen én het maken van figuurtjes leren? Volg dan onze Latte Art workshop! 

In deze 2-uur durende workshop leer je alle tips & tricks voor het perfect opschuimen van je melk én ga je aan de slag met de basis principe van latte art schenken. Hierbij focussen we ons op de 3 basis figuurtjes: hartje, tulp en rosetta. Deze workshop wordt niet door zo maar iemand gegeven, maar door Max, die dit jaar 3e is geworden op het NK Latte Art!

Boek de workshop