Zo herken jij goede kwaliteit koffiebonen

Zo herken jij goede kwaliteit koffiebonen

Een pittige espresso, een romige cappuccino of een smaakvolle americano: drie verschillende drankjes die toch hetzelfde nodig hebben om pas écht lekker te smaken: goede kwaliteit koffiebonen. Als koffieliefhebber begrijp je natuurlijk hoe belangrijk het is om koffiebonen te kopen die van goede kwaliteit zijn. Maar, hoe onderscheid je nu goede kwaliteit koffiebonen van de rest?

Twee soorten koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen, maar de twee meest voorkomende zijn Arabica en Robusta. Arabica-bonen staan bekend om hun verfijnde, licht zoete smaakprofiel met tonen van fruit, bloemen en suiker. Robusta-bonen hebben daarentegen vaak een sterkere, meer bittere smaak met kenmerken van noten en chocolade. Hoewel beide soorten hun eigen charme hebben, is de Arabica-boon vaak wat complexer van smaak. Dus wil je de karakteristieken van een koffie uit een bepaald land goed kunnen proeven, ga dan voor een arabica. Meer zin in de typische Italiaanse koffie? Dan kan je bijvoorbeeld voor een blend gaan, zoals onze Nostro, Giusto of Intimo.

Versheid van de koffiebonen

Versheid is van groot belang bij koffiebonen. De koffiebonen smaken het best als je ze tussen de 1 en 6 weken na branddatum drinkt. Zo hebben de bonen eventjes de tijd om uit te gassen na het branden, en zijn de smaken nog niet vervlogen. De branddatum vind je bij veel goede koffies op de verpakking. Staat er geen branddatum op? Dan kun je ervan uitgaan dat de bonen niet vers zijn. Vermijd daarnaast koffiebonen die in een doorzichtige verpakking zitten. Licht en lucht kunnen de bonen namelijk aantasten, waardoor ze hun kwaliteit verliezen. Ga daarom liever voor ondoorzichtige verpakkingen met eenwegventiel en een zipper, zodat de gassen wel weg kunnen, maar er geen lucht van buitenaf bij kan.

De branding van de koffiebonen

Hoe goed of slecht de kwaliteit van de koffiebonen ook is, de manier van branden kan je kopje zwarte goud maken of breken. De koffieboon heeft namelijk allerlei verschillende gelaagdheden qua smaak, die alleen naar voren komen als de boon op de juiste manier wordt gebrand. Veel massa geproduceerde koffie wordt in een (veel) te hete oven te snel gebrand, waardoor de buitenkant verbrandt. Hierdoor verlies je de karakteristieke smaken van een boon, en smaakt eigenlijk elke boon hetzelfde; vlak, saai en bitter. Zorg er dus voor dat je jouw koffie haalt bij een lokale brander, zodat je zeker weet dat de bonen met zorg en aandacht worden gebrand om de unieke eigenschappen van elke boon naar boven te halen. Hiermee wordt jouw koffie-ervaring naar een nieuw niveau getild.

Het uiterlijk van de koffiebonen

Goede kwaliteit koffiebonen zijn vrij van ‘foutjes’, oftewel: defecten. Als je een handje bonen uit de verpakking haalt, moeten ze ongeveer dezelfde grootte, kleur en vorm hebben. Ook mogen er geen scheurtjes of gaatjes in de boon zitten. Kom je defects tegen tussen jouw zojuist gekochte koffiebonen? Haal ze er dan uit. Het is gelukkig niet gevaarlijk om deze boontjes toch mee te malen, maar ze kunnen de smaak van je bakkie wel (negatief) beïnvloeden.

Over smaak valt niet te twisten

Door te letten op al deze koffieboonkenmerken, lukt het jou vanaf nu zonder twijfel om te kiezen voor goede kwaliteit koffiebonen. Wat we je daarin nog wel even mee willen geven? Vergeet niet dat over smaak niet te twisten valt. Wat voor de één “super, geweldig, fantastisch, kan niet beter!” zal zijn, kan voor de ander juist “veel te zuur, bittere troep, smaakloos brouwsel” zijn. De zoektocht naar jouw favoriete koffiebonen is een reis op zich. Ga samen met je neus en smaakpapillen op pad en laat je verrassen door alles wat je onderweg tegenkomt! En we vinden het leuk als je dat met ons deelt, want ook wij ontdekken nog elke dag nieuwe smaken. Zo leren we ook weer van jou.

Zeker zijn van goede kwaliteit koffiebonen?

Koop je onze koffie, dan hebben wij dit werk al voor je gedaan. We kiezen onze koffies natuurlijk heel zorgvuldig uit, branden extra langzaam (volgens onze Slow Roast methode) zodat je maximaal van de smaken kunt genieten én zorgen er ook nog voor dat je jouw bestelling binnen een week na branddatum in huis hebt. Zo weet je zeker dat je echt goede koffie drinkt.

Bestel je koffie