Light, medium en dark roast; hoe zit dat?

Light, medium en dark roast; hoe zit dat?

Heb je eindelijk een lekkere boon op onze website uitgekozen, kan je ook nog eens kiezen tussen verschillende brandingen! Geen zorgen, we gaan je helpen. We leggen je in deze blog uit waarom dit soms per boon verschilt en we gaan dieper in op de belangrijkste kenmerken van light, medium en dark roast.

Waarom verschillende brandingen?

De reden om verschillende brandingen aan te bieden is waar het bij ons altijd om gaat: smaak.

Een koffieboon heeft namelijk meerdere smaaktonen in zich. En die smaken komen het best tot z’n recht bij een bepaalde manier van branden. Een licht gebrande boon geeft een heel andere smaak aan je koffie dan diezelfde boon maar dan donker gebrand. En een medium, je raadt het vast al, die zit er vaak een beetje tussenin.

Daarom zijn veel van onze bonen als medium roast verkrijgbaar. Dan krijg je een boon waarmee je alle kanten op kunt - van filterkoffie tot cappuccino. En als we tijdens onze zoektocht naar nieuwe smaken ontdekken dat een boon als light of juist als dark roast bijzonder is, krijgt deze ook een plekje in ons assortiment.

Light roast

Een licht gebrande boon herken je niet alleen aan zijn wat lichtere kleur. De smaaktonen zijn vaak ook wat ‘lichter’. Je kunt daarbij denken aan friszoete, fruitige, bloemige of zelfs wat zurige smaken. De koffie heeft ook een meer helder, lichter mondgevoel, zoals thee ten opzichte van chocomelk.
Een light roast doet het goed als pure koffie: een espresso of als filterkoffie bijvoorbeeld. Met melk komt een light roast minder goed tot z’n recht doordat de smaak van melk de smaak van de boon kan overheersen. Je verliest dan de karakteristieke smaak van de boon.

Medium roast

Zoals we al eerder vertelden, is een medium roast een veelzijdige koffie. Hij is niet te licht, én niet te donker. Een klein zuurtje, maar minder dan bij een light roast. Een mooie body, maar minder vol dan bij een dark roast. Een medium roast koffie is zowel puur als met melk heerlijk. Het zal je niet verbazen dat de medium roast bij veel koffieliefhebbers ‘in de basis’ staat.

Dark roast

De donker gebrande variant herken je met je ogen dicht aan de volle zoete of kruidige geur. De smaaktonen sluiten daar op aan. Denk aan chocolade, noten, karamel en in sommige gevallen zou je ook aardse of zelfs rokerige tonen kunnen herkennen. De koffie heeft veel body, dus het mondgevoel van chocomelk ten opzichte van thee. Ook combineert deze boon goed met melk en vega dranken zoals haverdrink.

Toch is onze dark roast een stuk lichter van kleur dan de dark roast die je in de supermarkt vindt.

Dat doen we omdat wij proberen de volle smaaktonen naar boven te halen, zonder de boon te verbranden. Ons brandproces is langzaam, zodat de boon goed gelijkmatig verwarmd wordt en het karakter bewaard blijft. De koffiebonen van de grote supermarktmerken zijn vaak van mindere kwaliteit, waardoor er al weinig karakter in zit. Door de bonen heel heet en snel te branden, wordt de kwaliteit wat meer verhuld. Er blijft dan vooral een bittere, rokerige smaak over. Niet onze cup of tea, zeg maar.

Laat de ontdekkingsreis beginnen!

Nog even een kleine samenvatting:

  • Een medium roast is voor veel koffieliefhebbers een goede en veelzijdige basis. Je kunt jezelf en iedereen die op je koffiekunsten af komt trakteren op elke soort koffie: van een stevige espresso tot een romige latte macchiato.
  • Mag het nog wel wat steviger, overweeg dan een dark roast.
  • Wil je jezelf verwennen met complexe smaken, dan is een light roast je vriend.

Hopelijk helpt dit je met kiezen! En ga je graag op avontuur, haal dan eens bonen van verschillende brandingen in huis om lekker mee te experimenteren. Houd er dan wel rekening mee dat je de hopper van je molen niet helemaal vult, zodat je makkelijk kunt afwisselen.

Veel plezier met kiezen! En kom je er toch niet uit: we staan voor je klaar!

Kies je koffie